Hólánc.sokoldal.hu hólánc, holancA hóláncról általában
Amiért szükséges a hólánc!
Indulás- és haladássegítők
Egyéb hólánc
Hólánc kereskedők és egyéb linkek
Impresszum és jogi nyilatkozat
Médiaajánlatholanc
A HÓLÁNCRÓL ÁLTALÁBAN 
A hólánc használata a téli időszakban kötelező szinte minden szomszédos országban, az előírások mellett azonban sokszor szükségszerű is. A téli gumi magában már nem elég a hegyi utakon zord, téli időjárás mellett. A hóláncot mindig időben, ha lehet még elakadás előtt szereljük fel, így kellemetlen kalandoktól óvhatjuk meg magunkat. A megvásárolt hóláncot indulás előtt érdemes kipróbálni - felpróbálni az autóra, hogy ne éles helyzetben derüljön ki, mégsem jó méretet kaptunk. A hóláncot már nem csak praktikus okokból és a nyugat európai ellenőrzések miatt érdemes berakni a téli vezetéshez a szerszámos ládába, hiszen a KRESZ módosítása nyomán Magyarországon is kijelölhetnek olyan útszakaszokat, amelyeken használata kötelező. Hólánc pár ezer forintért is kapható, ám az általában igen rossz minőségű, hamar elszakad. A hóláncra érdemes komolyabb összeget szánni, hiszen használata esetén a drágább, jobb minőségű láncok kevesebb bosszúságot okoznak és hosszú éveken át szolgálnak megbízhatóan! A választás során szem előtt kell tartani az abroncs méretét és a mintázatról is dönteni kell. Ügyeljünk arra, hogy ne csak keresztirányban (létrás lánc), hanem hosszirányban is vezessen a lánc a futófelületen, ez lényegesen javítja a kormányozhatóságot (trapéz és rombusz mintás lánc). A hólánc helye mindig a meghajtott keréken van, felszerelését érdemes előre, még a téli szezon beállta előtt  gyakorolni, hogy élesben már könnyen menjen. A felszerelés után néhány métert meg kell tenni, majd ellenőrizni kell a láncok feszességét. Hólánccal nem szabad ötven kilométeres sebességnél gyorsabban hajtani, és az száraz, hó-mentes aszfalton huzamosabban nem használható. Ez nemcsak a láncot, hanem a gumit és a futóművet is tönkreteheti. A hagyományos hóláncok mellett hasonló célú speciális eszközöket is használnak. Magyarországon ezek közül a drágább Snowcat a legismertebb: a futófelületre fekvő kemény műanyag borításból csaknem félszáz acéltüske áll ki. Némileg kevésbé ismert a még többe kerülő kapaszkodóképességet javító, gumira szerelhető speciális fémszerkezet, a hókengyel. Ezek az alternatív megoldások azonban a 7,5t. feletti járműveken a nagy terhelés miatt nem használhatók!

KRESZ
A Magyarországon érvényben lévő KRESZ szerint hóláncokat csak havas, jeges úton szabad használni és a hólánccal felszerelt gépjármű megengedett maximális sebessége 50 km/h. Továbbá kötelező a hólánc használata legalább egy hajtott tengelyen a hólánc használata kötelező táblával megjelölt útszakaszokon, illetve ha ez a tábla egy határátkelőhelyen van elhelyezve, akkor a határt csak akkor lehet a gépjárművel átlépni, ha szükség esetére van készenlétben egy hólánc a gépjárműben.

Hólánc és téli gumi előírások Európában
Írásunkat az európai hólánc és téli gumi előírásokról híreink között olvashatja a következő linkre kattintva: Hírek – Hólánc és téli gumi előírások európában.

Hólánc vásárlás előtt

Az Ön gépjárművének pontos kerékmérete

A kerékméret megtalálható minden gumiabroncs külső peremén. A legtöbb kerékméret a következő formában található meg: 205/70R14. Ezen számok mindegyikét szükséges tudni, hogy megtalálja az ön járművére illeszkedő hóláncot. A mi példánkban a gumiköpeny 205 mm széles, a gumi oldalfala a szélesség (205 mm) 70 %-a és egy 14 colos felnin van. (1 col = 2.54 cm)

FONTOS: Mindig próbálja fel előzetesen a hóláncot a kerékre, melyhez a hóláncot vásárolta. A kerékméretek különbözhetnek a gyártótól, életkortól, kerék dőlésszögétől függően. A mélyebb bordázatú futófelület miatt, a téli gumikra szintén nagyobb méretű hólánc lehet szükséges, mint az azonos kerék méret adatokkal rendelkező nyári gumikra. Ez szintén igaz az off-road abroncsokra. A szállító járművek abroncsaira (pl.: 215/75-16C) és futózott abroncsokra még fontosabb előzetesen felpróbálni a hóláncot a kerék méret változatok széles skálája miatt.

Forrás: www.iceman.hu

www.holanc.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!